Webmail Webmail Linkuri utile :: Contact Contact
Home :: S.G. Sakura :: Cluburi :: Parteneri :: Proiecte :: Galeria foto :: Publicatii :: Shop :: Anunturi
:: Dep. de Ju Jitsu
:: A.S.A.M. SAKURA
:: Dep. AUTOAPARARE
:: Ghidul incepatorului
:: Eticheta in Dojo
:: Codul Bushido
Consiliul Judetean Mures

Consiliul Local MuresDEPARTAMENTUL DE AUTOAPĂRARE

APĂRARE URBANĂ /CITY DEFENSE.

Conceptul sistemului a fost elaborat cu intenţia de a putea aduce un plus de pregătire celor care doresc a avea o tangentă cu artele marţiale dar într-un sistem de pregătire civil fără a avea performanţă sportivă.

În esenţă, acest concept este destinat cu precădere persoanelor care au peste 18 ani, fără a avea o limită maximă de vârstă. Conceptul este structurat pe 7 module de pregătire, module destinate pregătirii cursanţilor în artele marţiale (nivel mediu) din care au fost simplificate şi reduse elementele tehnice pentru care se solicita o pregătire corespunzătoare. Apărarea urbană, aduce pe lângă elementul(ele) de simplitate şi elementele de reală eficienţă.

În acest context, cursantul îşi desfăşoară abilităţile de interacţiuni în compatibilitatea acţiunii agresive, utilizând cu precădere formele simple de autoapărare şi elementele de vestimentaţie sau materiale auxiliare sau/şi adiacente din dotare pe post de armă.

Cele 7 module de studiu sunt structurate într-o ordine logică, tocmai pentru a putea fi uşor asimilate de către cursanţi şi pentru a avea o logică ulterioară şi o simbioză ierarhică.

Din experienţa anilor anteriori, cursanţii au avut posibilitatea de a constata simplitatea tehnicilor, logica acestora şi nu de multe ori eficienţa. Evident, cursantul nu va putea face faţă unui atac profesionist dar poate pune serioase probleme unor atacuri domestice prin care agresorul îşi subestimează presupusa victimă, luând în calcul cultura urbană.

Pentru a obţine rezultatele scontate, am încercat adaptarea cursurilor la realităţile cotidiene, prin simularea unor atacuri, dar şi la elaborarea unor cursuri interactive între instructor şi cursant, prin care să existe posibilitatea clarificării unor situaţii de apărare în ideea unui atac gândit de către cursant.

Din statisticile anilor precedenţi, am constatat un real interes pentru acest gen de pregătire din partea unui număr mai mare de persoane de sex feminin, bărbaţii devenind mult mai stingheri în aceste situaţii, din cauza …… orgoliului masculin (în general, un bărbat nu recunoaşte faptul că nu este pregătit… sau suficient de pregătit pentru a reacţiona în faţa unui atac,…… decât în momentul în care atacul…… a fost produs).

Totodată, s-a constat o reală deschiderea din partea persoanelor feminine, deşi în statistici, în topul persoanelor agresate se află pe primul loc persoanele de sex masculin.

În abordarea modulelor de studiu, poate fi întâlnită abordarea culturii urbane, tehnicile de dialog, acţiune, interacţiune, evaluare, legislaţie (fiind vorba despre legislaţia cu privire la legitima apărare şi formele de interpretare, în acest context ne aflăm în discuţii avansate cu specialişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi cu diferite case de avocatură).

STRUCTURA DE STUDIU A PROGRAMULUI APARARE URBANA / CITY DEFENSE.

MODUL 1 – modul general de iniţiere şi pregătire, apărare împotriva unui agresor
MODUL 2 - apărare împotriva atacului de pumn
MODUL 3 - apărare împotriva atacului de picior
MODUL 4 - apărare împotriva atacului cu cuţitul
MODUL 5 - apărare împotriva atacului cu diferite arme, altele decât cuţitul
MODUL 6 - apărare împotriva a doi agresori
MODUL 7 - utilizarea armelor de atac ale agresorilor

Studiul din cadrul fiecărui modul va consta în elasticitatea şi interactivitatea pe care studenţii o vor avea în situaţiile date (se va vedea caracteristicile fiecărui modul în parte) corelate cu capacităţile motrice ale acestora.

Sensei
Adrian D. Belean

  Powered by: MEDIAEXPERT