Webmail Webmail Linkuri utile :: Contact Contact
Home :: S.G. Sakura :: Cluburi :: Parteneri :: Proiecte :: Galeria foto :: Publicatii :: Shop :: Anunturi
:: Dep. de Ju Jitsu
:: A.S.A.M. SAKURA
:: Dep. AUTOAPARARE
:: Ghidul incepatorului
:: Eticheta in Dojo
:: Codul Bushido
Consiliul Judetean Mures

Consiliul Local MuresSG SAKURA

In cadrul mai multor site-uri de arte martiale este dezvoltata istoria ju jitsu-ului, de la aparitie si pana in prezent, inclusiv o istorie a ju –jitsu-ului din Romania.

Teoretic, din respect pentru persoanele care au adus un aport important in transmiterea spre stiinta tuturor a acestor date sunt recunoscator si pot sa afirm ca nu mai este nimic de descoperit in istoria ju jitsu-ului, toate fiind scrise.

Totodata, putem afirma ca exista o singura istorie a… ju jitsu-ului… care nu este scrisa fiind vorba de istoriile cluburilor de ju jitsu, a scolilor de arte martiale, a dojo-urilor, a sportivilor, a instructorilor si antrenorilor care au pus bazele si au construit o… istorie in domeniu si de putine ori au iesit la suprafata atat personajele cat si faptele si evenimentele dar mai ales sacrificiile acestora…… care in timp vor fi uitate de cei “….ce vin in urma noastra…”.

Istoriile nescrise ale acestora sunt cuprinse in proiectele noastre de viitor intr-un cadrul partenerial cu sportivii, instructorii si antrenorii proveniti din diferite cluburi cu care avem dorinta de a incheia protocoale.

Motivarea scrierii acestor “istorii”(conotatia fiind probabil mult prea academica), poate fi facuta din necesitatea de a trece dincolo de profilul sportivului aflat in lumina rampei si a succesului dar fara a aprofunda sacrificiile acestuia, comparativ cu recunostinta acordata.

Evident, este necesara aceasta „evidentiere publica”si pentru a putea construi istoria unei Ligi, Federatii, Asociatii, Club, dar si pentru a nu se uita „punctul de plecare”.

Totodata este necesar, schitarea trasaturilor generale si/sau individuale ale sportivilor care au confirmat, ale sportivilor care au facut sacrificii pe „altarul„ artelor martiale, ale instructori si antrenori care in decurs de aproximativ 20 de ani au reusit, au confirmat iar mai apoi au disparut…, ale cluburilor care au existat si au disparut…… si a altor aspecte… care…. dincolo de latura colorata a prezentului au inceput in alb-negru–ul anilor de inceput (vorbim aici din anii 1990 … pana in prezent).

In multe dintre situatii, constatam ca acel alb-negru, era mai viu colorat decat multe dintre cele care sunt aparent colorate in prezent, pentru ca …. Se dorea a face performanta, pentru ca onoarea de a studia artele martiale nu era la indemana fiecaruia si pentru ca sportivii veneau cu drag la cursurile organizate… avand convingere pentru sportul pe care l-au imbratisat iar multi dintre instructori/antrenori au trait prin arte martiale si nu din arte martiale…

…… poate aici trebuie sa se inceapa cu ju jitsu (latura lirica), pentru ca acest proiect sa devina realizabil si… de ce nu…din invataturile noastre (sa nu spunem din greselile noastre) sa poata invata si cei care in prezent ne urmeaza si la un moment dat vor conduce destinele sportului de performanta, a artelor martiale, a ju jitsu-ului autentic si a organizatiilor infiintate oricare ar fi acestea, clubul X, Liga Y, Federatia Z.

  Powered by: MEDIAEXPERT